15.04
2021
Pomóż potrzebującym, zadbaj przy tym o samego siebie!
Loading the player ...
Czy istnieje związek między porannymi zakupami, gotowanym obiadem, wieczorną kolacją, a trudną sytuacją żywieniową w Afryce? Jedni nie zauważą żadnego. Inni chwycą się za głowę i zaczną działać.
Od lat temat marnowanej żywności powraca bumerangiem. Mimo wielu apeli, ciągle jako nacja mamy wiele do poprawienia w tym zakresie. Ponadto z roku na rok wspierani coraz szybszym przepływem informacji, stajemy się coraz bardziej wyczuleni na potrzeby i trudne położenie mieszkańców państw, w których sytuacja zarówno polityczna, jak i ekonomiczna jest gorsza od naszej.
Okazuje się, że znalezienie optymalnej diety, wypracowanie właściwych konsumenckich postaw, ale również czerpanie pełną garścią z przepisów kulinarnych wielu krajów świata, może nie tylko urozmaicić naszą codzienność, a także stać się podstawą do czegoś dobrego. Cook&Share, czyli projekt kulinarno-charytatywny, którego nadrzędnym celem jest wsparcie kampanii "Świat bez głodu" Polskiej Akcji Humanitarnej, oraz propagowanie zdrowych zachowań konsumenckich, wśród młodych osób, łączy wszystkie te powyżej wspomniane idee.
W tym roku akademickim trwa już V edycja Cook&Share, inicjatywy organizowanej przez studentów SGH, przy wsparciu ich kolegów z innych miast Polski. W jej trakcie zbierane są środki dla mieszkańców Sudanu Południowego, który nie tylko walczy o swoją tożsamość państwową, pokój, ale też próbuje pokonać problem głodu. Organizatorzy projektu pokazując w social mediach łatwe i przyjemne przepisy kulinarne, różne aspekty zdrowej diety, oraz tematy związane z problemem marnowania żywności w Polsce i na świecie, starają się w przystępny sposób edukować, ale też inspirować do bardziej odpowiedzialnego życia.
W dzisiejszej audycji wraz z Emilią Rusiecką, członkiem zespołu organizującego wydarzenie, odkrywamy cele i nadrzędne założenia projektu. Jednocześnie mając nadzieję, że kulinaria i pomoc innym idą ze sobą w parze.
---
Wywiad przeprowadził: Michał Lebiest
« powrót