Politechnika Krakowska
Radio Nowinki

słuchaj nas online

aktualnie gramy:

Radio Nowinki PK: KULTYWATOR
 



 

napisz do nas

Radio Nowinki
DS3 "Bartek"
ul. Skarżyńskiego 7/6
31-866 Kraków

tel.: 12 648-25-71
e-mail: nowinki@pk.edu.pl
gg: 5430823 

 

Obserwuj nas na:

Radio Nowinki na FacebookuRadio Nowinki na Instagramie

 

ZOSTAŃ JEDNYM Z NAS !!

Już teraz zgłoś się do nas i naucz się radiowego fachu. Zdobądź cenne doświadczenie i staż pracy. Napisz na nasz adres e-mail lub na FB lub przyjdź w poniedziałek o 20:00 na spotkanie radiowe w naszej siedzibie.

 

 

Klub Kwadrat

 

Galicja Productions

newsy

28.08
2020
Sukces studentów z Wydziału Architektury. Stworzyli projekt dla rezerwatu w Abu Zabi

Sukces studentów z Wydziału Architektury. Stworzyli projekt dla rezerwatu w Abu Zabi

 
Sukces studentów z Wydziału Architektury. Stworzyli projekt dla rezerwatu w Abu Zabi
Studenci Politechniki Krakowskiej na kierunku architektura (II stopień) – Alicja Nowak, Yaroslav Panasevych i Maciej Rodak – otrzymali wyróżnienie w międzynarodowym konkursie pn. „Abu Dhabi Flamingo Visitor Center”. Młodzi architekci zaproponowali nowe centrum dla zwiedzających rezerwat oddalony o kilkadziesiąt kilometrów od stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

 

Międzynarodowy konkurs „Abu Dhabi Flamingo Visitor Center” został zorganizowany przez Bee Breeders Architecture Competition Organiser we współpracy z Abu Dhabi Environment Agency. Zadaniem uczestników było zaprojektowanie centrum turystycznego dla położonego 40 km od Abu Zabi rezerwatu Al Wathba Wetland Reserve. Miejsce słynie z licznej populacji flamingów. Projekt musiał zawierać kilka kluczowych elementów, takich jak: centrum informacyjne z małą kawiarnią i tarasem, sklep z pamiątkami, miejsce na ekspozycje okazów, centrum szkoleniowe, toalety i parking. Jury poszukiwało m.in. propozycji uwzględniających relację nowego obiektu z ekosystemem rezerwatu.
 
Projekt „Centrum Obserwacji Flamingów” (ang. Flamingo Visitor Center), opracowany przez studentów Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej pod opieką dr. inż. arch. Lukasa Olmy z Zakładu Architektury Użyteczności Publicznej WA PK, bazuje na koncepcji spiralnej ścieżki. Prowadzi ona zwiedzających od pustynnej strony terenu, poprzez wnętrze budynku, aż do finalnego punktu wędrówki – dwupoziomowego tarasu widokowego (wewnątrz oraz na dachu), otwierającego się na rozległe rozlewisko, będące naturalnym środowiskiem flamingów. – Spośród wielu poszlak, które przewinęły się w trakcie pracy konceptualnej, kamieniem milowym stał się powrót do – paradoksalnie – bogactwa pustynnego miejsca. Analiza form przestrzennych wydm, typowych dla tych rejonów, a także późniejsze zestawienie ich ze sobą w uproszczonej formie, zbliżyły nas do ostatecznej koncepcji, a więc wznoszących się i opadających narożników spiętych wewnątrz spiralną rampą, harmonizującą przeciwstawne fragmenty obiektu, podporządkowując je wspólnemu celowi – opisują swoje inspiracje autorzy wyróżnionego projektu: Alicja Nowak, Yaroslav Panasevych i Maciej Rodak. 
 
Jak podkreślają studenci PK, naprzemienne wznoszenie się i opadanie formy obiektu pozwala na jego harmonijne zespolenie z naturalnym środowiskiem życia flamingów. Główne wejście do Centrum jest obniżone względem poziomu terenu, co według autorów ma wywołać u zwiedzających wrażenie „skradania się”. Sam budynek podzielony został na kilka charakterystycznych części. Opadająca rampa wejściowa prowadzi do oświetlonego holu, z którego zwiedzający mogą przejść do sal warsztatowych bądź części ekspozycyjnej. Z holu głównego można też bezpośrednio udać się spiralną rampą na wyższą kondygnację do kawiarni z widokiem na niezwykłą okolicę. Z tego poziomu rampa prowadzi wyżej, do kulminacyjnego punktu – tarasu na dachu projektowanego obiektu.
 
Konkurs architektoniczny „Abu Dhabi Flamingo Visitor Center” był już drugą tego typu inicjatywą związaną z rezerwatem Al Wathba Wetland Reserve. Poprzednia edycja konkursu dotyczyła stworzenia koncepcji platformy umożliwiającej obserwację flamingów. 
 
---
 
fot. Grafika projektu Flamingo Visitor Center autorstwa Alicji Nowak, Yaroslava Panasevycha i Macieja Rodaka
 
 
« powrót
 






 Facebook    Instagram      Poliechnika Krakowska    GALERIA  RADIOWA    Nasza Politechnika    Klub Kwadrat                                                                       © Copyright 2011 

Powered by OpenPartners