Politechnika Krakowska
Radio Nowinki

słuchaj nas online

aktualnie gramy:

The Scorpions - Wind Of Change
 



 

napisz do nas

Radio Nowinki
DS3 "Bartek"
ul. Skarżyńskiego 7/6
31-866 Kraków

tel.: 12 648-25-71
e-mail: nowinki@pk.edu.pl
gg: 5430823 

 

Obserwuj nas na:

Radio Nowinki na FacebookuRadio Nowinki na Instagramie

 

ZOSTAŃ JEDNYM Z NAS !!

Już teraz zgłoś się do nas i naucz się radiowego fachu. Zdobądź cenne doświadczenie i staż pracy. Napisz na nasz adres e-mail lub na FB lub przyjdź w poniedziałek o 20:00 na spotkanie radiowe w naszej siedzibie.

 

 

Klub Kwadrat

 

Galicja Productions

newsy

26.05
2020
Międzynarodowy sukces młodych architektów z Politechniki Krakowskiej

Międzynarodowy sukces młodych architektów z Politechniki Krakowskiej

 
Międzynarodowy sukces młodych architektów z Politechniki Krakowskiej
Absolwenci Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej – inż. arch. Aleksandra Wróbel i inż. arch. Kamil Owczarek (obecnie student II stopnia studiów na WA PK) – oraz inż. arch. Agnieszka Witaszek, absolwentka architektury na Politechnice Warszawskiej, zwyciężyli w międzynarodowym „Kaira Looro Architecture Competition”.
 
W tej edycji zadaniem uczestników było zaprojektowanie obiektu pełniącego funkcję Centrum Zarządzania Kryzysowego, które mogłoby powstać w Afryce Subsaharyjskiej. Na konkurs spłynęło ponad 455 projektów z całego świata. Oprócz I nagrody dla zespołu z Polski, jury przyznało wyróżnienie dla innego projektu, którego autorami są studenci PK. 
 
„Składane Schronienie Kryzysowe” - I miejsce w konkursieNazwa konkursu – „Kaira Looro” – nawiązuje do słów pozdrowienia w języku ludności zamieszkującej region Tanaf w Senegalu. Uczestnicy międzynarodowego przedsięwzięcia projektowali budynek Centrum Zarządzania Kryzysowego, który mógłby ułatwić organizację operacji humanitarnych oraz zapewniać schronienie ofiarom kataklizmów i uchodźcom. Z wielu nadesłanych prac jury wyłoniło 16 maja br. te najlepsze. Autorzy zwycięskiego projektu zaproponowali „Składane Schronienie Kryzysowe”, zapewniające natychmiastową pomoc społeczności regionu subsaharyjskiej Afryki w czasie klęsk żywiołowych. 
 
Kluczowe cechy proponowanego obiektu to łatwość montażu i demontażu, a także zdolność adaptacji do szybko zmieniających się warunków. Wszystko dzięki wprowadzeniu systemu konstrukcyjnego opartego na pojedynczym, prefabrykowanym elemencie – prostokątnej płycie z wcięciami, która dzięki łatwemu procesowi montażu (wsuwaniu jednej deski w drugą) tworzy przestrzenną konstrukcję ściany. Każdą z nich można łatwo wydłużyć lub skrócić dzięki dodaniu lub usunięciu poziomych i pionowych elementów. Ściany obiektu są też miejscem do przechowywania paczek.
 
Inspiracją dla naszego projektu był charakter pomocy humanitarnej: przejrzystość działań, szacunek do poszkodowanych oraz perspektywa odbudowania tożsamości rozbitych społeczności. Łącząc te pojęcia z podstawowymi elementami, nierozerwalnie związanymi z udzielaniem pomocy – prostymi pudełkami, w których niezbędne towary transportowane są do schronienia – staraliśmy się zintegrować sposób ich przechowywania ze strukturą architektoniczną budynku – mówią zwycięzcy konkursu. – W naszej formie chcieliśmy również wyrazić ruch cechujący zarówno działania akcji humanitarnych, jak i zmieniających się warunków, którym nasz budynek jest ciągle poddawany. Jak tłumaczą twórcy rozwiązania, zaprojektowanie centrum kryzysowego z identycznych elementów ma zasadnicze znaczenie dla jego funkcjonalności: ergonomiczne wymiary każdej z płyt umożliwiają zapakowanie ich na jeden samochód ciężarowy i natychmiastowe przetransportowanie do miejsca przeznaczenia. 
 
„Składane Schronienie Kryzysowe” - I miejsce w konkursieWnętrza „Składanego Schronienia Kryzysowego” układają się w spiralę i charakteryzują – w zależności od docelowej grupy odbiorców – zmiennym stopniem prywatności. Rampa prowadząca do obszernej Strefy Oczekiwania wskazuje wejście do Strefy Pomocy, która dostępna jest dla każdego. Droga prowadząca wzdłuż zewnętrznych ścian budynku, aż do wejścia do Strefy Zarządzania określa kolejną, bardziej prywatną przestrzeń przeznaczoną do odpoczynku osób pracujących wewnątrz.
 
Trzecia strefa – Punkt Dostaw – znajduje się tuż obok wejścia do Strefy Zarządzania i umożliwia szybkie przepakowanie wszystkich towarów bezpośrednio do magazynu znajdującego się wewnątrz budynku. Magazyn funkcjonuje jak regał dostępny z obu stron, który pozwala przechowywać paczki na całej swojej szerokości (2,4 m). Ponadto jego konstrukcja – w przeciwieństwie do systemu konstrukcji ścian zewnętrznych – umożliwia zmianę położenia elementów poziomych w celu dostosowania przestrzeni do przechowywania opakowań o różnych rozmiarach. W sąsiedztwie toalety znajduje się również zbiornik na wodę deszczową, która dzięki procesowi filtracji może być rozprowadzana dla potrzebujących.
 
Twórcy zwycięskiego rozwiązania poznali się na Uniwersytecie Technicznym w Delfcie (Holandia). Aleksandra Wróbel, która dyplom inżynierski na Politechnice Krakowskiej obroniła w 2018 r., kontynuuje naukę na holenderskiej uczelni. Kamil Owczarek (obecnie student PK na studiach II stopnia) wyjechał do Delft w ramach programu „Erasmus+”. 
 
Jury „Kaira Looro Architecture Competition” doceniło też inny zespół z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Za swój projekt wyróżnienie otrzymali: Aleksandra Wykrota, Piotr Dziewierz, Filip Sierak i Mateusz Ryjak. Ideą ich rozwiązania było stworzenie swoistej „oazy” –  przestrzeni, w której mieszkańcy obozu dla uchodźców mogliby znaleźć chwilę spokoju, zorganizować wspólne wydarzenia i odbudowywać namiastkę normalności. Podstawowym materiałem konstrukcyjnym obiektu jest bambus. Szkieletowa konstrukcja budynku ułatwia jego transport, montaż i demontaż. W zależności od potrzeb obiekt może zostać łatwo rozbudowany lub zmniejszony. Twórcy wyróżnili trzy strefy funkcjonalne: medyczną, biurową i magazynową. 
 
Zobacz nagrodzone projekty na stronie konkursu: www.kairalooro.com
 
Na zdjęciu autorzy projektu – od lewej: Agnieszka Witaszek, Kamil Owczarek, Aleksandra Wróbel / materiały konkursowe autorów projektu 
 
 
« powrót
 






 Facebook    Instagram      Poliechnika Krakowska    GALERIA  RADIOWA    Nasza Politechnika    Klub Kwadrat                                                                       © Copyright 2011 

Powered by OpenPartners