Politechnika Krakowska
Radio Nowinki

słuchaj nas online

aktualnie gramy:

Radio Nowinki - Muzyczne Niezapominajki 12
 



 

napisz do nas

Radio Nowinki
DS3 "Bartek"
ul. Skarżyńskiego 7/6
31-866 Kraków

tel.: 12 648-25-71
e-mail: nowinki@pk.edu.pl
gg: 5430823 

 

Obserwuj nas na:

Radio Nowinki na FacebookuRadio Nowinki na Instagramie

 

ZOSTAŃ JEDNYM Z NAS !!

Już teraz zgłoś się do nas i naucz się radiowego fachu. Zdobądź cenne doświadczenie i staż pracy. Napisz na nasz adres e-mail lub na FB lub przyjdź w poniedziałek o 20:00 na spotkanie radiowe w naszej siedzibie.

 

 

Klub Kwadrat

 

Galicja Productions

newsy

01.02
2022
Kraków wypięknieje dzięki wizji Piotra Pasierbińskiego

Kraków wypięknieje dzięki wizji Piotra Pasierbińskiego

 
Kraków wypięknieje dzięki wizji Piotra Pasierbińskiego
Absolwent Wydziału Architektury oraz Duc Ngo są autorami nagrodzonej pracy w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na opracowanie koncepcji przebudowy placu Juliusza Kossaka w Krakowie.


Plac Kossaka powinien stanowić reprezentacyjną przestrzeń publiczną jako wnętrze urbanistyczne posiadające wgląd w najbardziej reprezentatywne osie i panoramy widokowe Krakowa w tym na Wawel, Bulwary Wiślane i ul. Retoryka. Dziś niestety, cała ta przestrzeń jest zdegradowana a potencjał całkowicie zmarnowany. Plac wymaga zdefiniowania na nowo swojej tożsamości i charakteru. Tożsamości zbudowanej na poszanowaniu historii, otoczenia i tradycji. Plac powinien stać się przedłużeniem Dworku Kossakówka — tak jak kiedyś willa była tętniącym życiem miejscem spotkań krakowian — tak dziś, rolę tę powinien spełniać plac. W obrazach Juliusza Kossaka odnajdujemy nie tylko zapis historii Polski ale przede wszystkim utrwalenie krajobrazu polskich wsi, łąk i lasów. To właśnie drugi plan i tło jest dokumentem upamiętniającym coraz rzadziej spotykaną, a tak mocno zakorzenioną w naszej świadomości narodowej, panoramę. Projekt placu Kossaka stwarza niepowtarzalną okazję przywrócenia tego romantycznego pejzażu krakowianom i uhonorowania twórczości malarza. Kompozycja zakłada dwa główne elementy. Pierwszy to okrąg rozcięty ścieżką — przedłużeniem alei spacerowej ulicy Retoryka. Po jednej stronie znajduje się część ogrodowa, przywracająca wspomnienie wiejskich łąk. Z drugiej — tam gdzie historycznie biegło koryto Rudawy — sadzawka. Drugim elementem jest ławka otaczająca i spajająca tę całość. Stanowi “Salon Miejski” — miejsce spotkań mieszkańców zwrócone na historyczną zabudowę oraz górujący nad miastem Wawel. Istotą projektu są łąki i łany krajobrazu wiejskiego otulone panoramą Starego Miasta.

„Zwycięska praca w najtrafniejszy sposób realizuje cele konkursu. Silna, wyrazista kompozycja koła-enklawy zieleni porządkuje obszar wnętrza urbanistycznego, budując nową tożsamość na poszanowaniu historii, otoczenia i tradycji, stając się tętniącym życiem miejscem spotkań jak niegdyś Willa Kossakówka. Geometryczna forma oraz jej topografia otwierają najważniejsze widoki i osie kompozycyjne oraz porządkują komunikację i funkcje placu. Kompozycja zieleni to poetyckie nawiązanie do palety malarskiej Kossaka, gdzie zamiast farb użyto składniki polskiego krajobrazu – wodę, łąki i drzewa. Autorzy w części studialnej w obszarze ul. Retoryka wprowadzają w interesujący sposób wspomnienie o dawnym przebiegu rzeki Rudawy, które jako odbicia w taflach wody stają się przewodnikiem po architekturze. Proponowane rozwiązanie projektowe w pracy konkursowej jest elastyczne i ekonomiczne, zarówno w realizacji jak i eksploatacji. Wrażliwość na kreowanie nowej przestrzeni przy jednoczesnym poszanowaniu historii miejsca jest atutem tej pracy.”

 
 
« powrót
 






 Facebook    Instagram      Poliechnika Krakowska    GALERIA  RADIOWA    Nasza Politechnika    Klub Kwadrat                                                                       © Copyright 2011 

Powered by OpenPartners